امروزه استفاده از محصولات سیلیکونی در حال گسترش است و نسبت به محصولات پلاستیکی طرفداران بیشتری را پیدا کرده است . پس به همین دلیل مقایسه سیلیکون و پلاستیک بسیار مهم به نظر می رسد . اما ممکن است که به دلایل بهداشتی و سلامتی در کل بخواهید استفاده از این دو ماده را به حداقل برسانید، ولی بهتر است بدانید که سیلیکون برای برخی از محصولات مانند درب ضد نشتی ظروف غذا، سیلیکون مرغوب مواد غذایی و … ماده بهتر و سالم تری محسوب می شود. در ادامه این مقاله از مجله قالبسازی پارسا همراه ما باشید تا این دو ماده پرکاربرد را مورد بررسی قرار دهیم :
مقایسه پایداری سیلیکون در مقابل پلاستیک
هر محصول پلاستیکی و سیلیکونی بسته به اینکه از چه چیزهایی ساخته شده است، مزایا و معایب خود را از نظر پایداری و سایر موارد پایداری مانند نحوه ساخت و نحوه مدیریت ضایعات ارائه می دهد. به طور کلی، سیلیکون ممکن است از برخی جهات کمی پایدارتر از پلاستیک باشد، اما میتواند برخی از مشکلات پایداری مشابه پلاستیک را به روشهای دیگر از خود نشان دهد. زیرا همه شرکت ها ، سیلیکون های خود را با استانداردهای یکسان و با روش ها و مواد شیمیایی یکسان تولید نمی کنند.
فقط به عنوان مثال، یک سیلیکون با کیفیت مناسب جهت قرارگیری در مواد غذایی با درجه حرارت بالا که مقررات ایمنی و بهداشتی را کاملاً رعایت کرده است و قابل بازیافت نیز می باشد، سال ها دوام می آورد و مورد استفاده قرار می گیرد و فاقد مواد شیمیایی سمی و مضر است . هم چنین به احتمال زیاد از اکثر پلاستیک های معمولی پایدارتر است. اما، به دست آوردن یک سنج واقعی در مورد امتیاز پایداری واقعی سیلیکون نیز دشوار است، زیرا هیچ ارزیابی جامع سنجش دوام و عمر (که شاخص های مختلف پایداری را اندازه گیری کند) روی آن انجام نشده است .
تفاوت اصلی بین پلاستیک و سیلیکون در این است که اکثر پلاستیک ها دارای ستون فقرات پلیمری از جنس هیدروژن و کربن هستند، اما سیلیکون ها دارای ستون فقرات ساخته شده از سیلیکون و اکسیژن و گروه های جانبی هیدروکربن می باشند. پلاستیک ها به طور کلی از مواد اولیه سوخت فسیلی ساخته می شوند (سوخت های فسیلی یک منبع غیر قابل تجدید هستند) اما سیلیکون ها با استفاده از منابع طبیعی بسیاری به دست می آیند و با گروه های هیدروکربن (گروه های متیل) از سوخت های فسیلی نیز ساخته می شود.
پس تولیدکنندگان برای اینکه یک محصول را با استفاده از مواد پلاستیکی بسازند ، باید از نفت خام و مواد شیمیایی کمک بگیرند، در صورتی که نفت خام جزء منابع تجدید ناپذیر به حساب می آید و اگر به اتمام برسد امکان جایگزین کردن این انرژی برای استفاده نسل های آینده میسر نیست و جهت حفظ این منابع تجدید ناپذیر هم که شده می بایست استفاده از محصولات پلاستیکی را به حداقل ممکن رساند.
یکی از مشکلات هر دو ماده این است که آنها به مانند مواد آلی و مواد طبیعی تجزیه نمی شوند ، به دلیل اینکه پلاستیک و سیلیکون هر دو جزء مواد مصنوعی هستند و حتی پلاستیک ها ممکن است بدتر هم باشند زیرا به میکرو پلاستیک و نانو پلاستیک تجزیه می شوند و می تواند طیف وسیعی از تأثیرات مخرب و منفی ای را از خود در محیط زیست بر جای بگذارند.
لازم به ذکر است که سیلیکون به مانند پلاستیک قابلیت شکل پذیری دارد و در هر قالبی که ریخته شود دقیقاً فرم همان قالب را هم به خود می گیرد.
هم چنین این دو نوع ماده ممکن است ، به دلیل ترکیب با پرکنندهها، افزودنیها و مواد شیمیایی در موقع شستشو با مشکلاتی مواجه شوند ، اما سیلیکون های مقاوم در برابر حرارت مواد غذایی ممکن است نسبت به اکثر پلاستیکها مشکلات شستشوی کمتری داشته باشد در حالی که برخی از طرفداران سیلیکون مدعی اند که هیچ ماده شیمیایی مضر یا سمی در آن ها وجود ندارد ، اما برای تشخیص این امر روشی را نیز پیشنهاد داده اند که اگر در صورت فشار دادن سیلیکون ، رنگ سفیدی ظاهر شود، ممکن است پرکنندههایی در محصول شما وجود داشته باشد ولی با فشار دادن سیلیکون خالص به هیچ وجه تغییر رنگی حاصل نمی شود.
جمع بندی
در این مقاله از مجله قالبسازی پارسا سعی کردیم تفاوت های بارز سیلیکون و پلاستیک را به شما معرفی کنیم . همانطور که می دانید تفاوت های میان سیلیکون و پلاستیک بسیار زیاد است و همین امر استفاده از سیلیکون را در سال های اخیر با رشد چشمگیری مواجه کرده است ، هم چنین تولید محصولات و حتی قطعات سیلیکونی با سرمایه بسیار کم و معقولی امکان پذیر است و به دلیل سازگاری بیشتر با محیط زیست و دوام و کیفیت بالاتر نسبت به پلاستیک نیز، بیشتر مورد اقبال هر دو گروه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قرار گرفته است.
One thought on “مقایسه سیلیکون و پلاستیک”