قالبسازی

درباره قالب دایکست بیشتر بدانید

قالب دایکست قالبسازی پارسا

دایکست یک فرآیند تولید رایج برای ریخته گری محصولات فلزی است . این فرآیند شامل تغذیه آلیاژهای غیرآهنی مذاب به قالب‌ها تحت فشار و سرعت بالا برای ایجاد سریع محصولات قالبسازی می‌باشد. مواد اصلی مورد استفاده در این ریخته گری ، آلیاژهای آلومینیوم، منیزیم و روی هستند . دایکست دقت ابعادی بالایی را ارائه می دهد و تولید انبوه محصولات نازک و پیچیده را امکان پذیر می سازد.
چند فرآیند اصلی در عملیات ریخته گری دایکست وجود دارد : هنگامی که فلز مذاب با فشار زیاد به داخل حفره های قالب وارد می شود ، به آن ریخته گری دایکست می گویند . این فرآیند برای تولید سریع قطعات فلزی فله ای که نیاز به حداقل ماشینکاری پس از تولید دارند ، بسیار مناسب است.

مزایای ریخته گری دایکستینگ

علی‌رغم فرآیند خاصی که در این نوع ریخته گری به کار می‌رود، دایکست به دلیل مزایای قابل توجهی که دارد ، به طور گسترده در ساخت قطعات فلزی به کار گرفته می شود .
مزایای اصلی فرآیند دایکست عبارتند از:

  • دقت بالا و بازتولید قابل تکرار طرح هایی با پیچیدگی بیشتر و سطح جزئیات متفاوت تر
  • استفاده از طراحی قالب واحد (مجموعه قالب) برای انتقال همه ویژگی ها در یک فرآیند
  • کاهش هزینه از یک فرآیند در مقابل چندین فرآیند ، و همچنین کاهش ضایعات
  • کیفیت بالا در قطعات تولیدی با ریخته گری دایکست و در نتیجه دوام زیاد
  • قابلیت اطمینان بالا و یکنواختی قطعات در تولیدات انبوه و منحصر به فرد
  • تولید سریع قطعات زیرا ابزار ریخته گری نیاز به حداقل تعمیر و نگهداری دارند و در حداقل زمان ممکن بالاترین بهره وری را ارائه می دهند .
  • طراحی همه کاره در ریخته گری دایکست ، این نوع ریخته گری می تواند تقریباً در هر اندازه ، هندسه قطعه ، بافت سطح یا درخشندگی و … طراحی و ایجاد شود .

پیشنهاد قالبسازی پارسا

هم چنین بخوانید : مقاله ” درباره قالبسازی بیشتر بدانیم

کاربردهای فرآیندهای ریخته گری قالب دایکست

دایکستینگ فرآیندی است که کاربردهای گسترده ای دارد . هر فرآیند تولید قطعه که اجزای فلزی با حجم بالا را ایجاد کند، احتمالاً از ریخته گری دایکست متأثر است . انواع صنایع تولیدی در حال حاضر به یک یا چند نوع فرآیند دایکست متکی هستند، از جمله صنایع خودرو، هوافضا و ابزارهای برقی و بسیاری از موارد دیگر .

انواع فرآیندهای ریخته گری قالب دایکست

انواع فرآیندهای ریخته گری قالب دایکست تقریباً با اهداف یکسان طراحی می شوند . قالب با استفاده از فلز مذاب تزریقی ریخته می شود. بسته به نوع فلز ذوب شده، هندسه قطعه و اندازه قطعه، فرآیندهای ریخته گری متفاوت عمل می کنند و می توانند نتایج بهتری نسبت به روش های قبلی ارائه دهند. دو نوع اصلی فرآیندهای ریخته‌گری دایکست تحت فشار عبارتند از ریخته‌گری با محفظه گرم و ریخته‌گری با محفظه سرد .
هم چنین تغییرات در این دو نوع ریخته گری دایکست نیز شامل موارد زیر می شود :
ریخته گری فشار پایین
ریخته گری تحت خلاء
ریخته گری فشاری
ریخته گری نیمه جامد
در ادامه این مقاله قالبسازی پارسا به بررسی هرکدام از فرآیندهای ریخته گری دایکست خواهیم پرداخت :

فرآیند ریخته گری در اتاق داغ (ریخته گری داغ)

ریخته گری با محفظه داغ ، رایج ترین و محبوب ترین فرآیند دایکست است . در این فرآیند محفظه سیلندر مکانیزم تزریق به طور کامل در حمام فلز مذاب غوطه ور می شود . یک سیستم تغذیه فلزی زانویی شکل ، فلز مذاب را به داخل حفره قالب می کشاند . این فرآیند نسبت به فرآیند محفظه سرد نرخ تولید قطعه بالاتری را در بردارد .
در حالی که غوطه ور شدن مستقیم در حمام مذاب امکان تزریق سریع و راحت قالب را فراهم می کند ، اما منجر به افزایش حساسیت به خوردگی می شود. با توجه به این واقعیت، فرآیند ریخته گری با محفظه داغ برای کاربردهایی که از فلزات با نقطه ذوب پایین و سیالیت بالا استفاده می کنند، مناسب تر است. فلزات مناسب برای فرآیند ریخته گری در محفظه داغ عبارتند از: سرب، منیزیم، روی و مس.

فرآیند ریخته گری در اتاق سرد (ریخته گری سرد)

فرآیند ریخته گری در محفظه سرد بسیار شبیه به ریخته گری در اتاق گرم است . با این هدف که به جای کارایی تولید ، بر به حداقل رساندن خوردگی دستگاه تمرکز دارد ، فلز ذوب شده به صورت خودکار یا به صورت دستی در سیستم تزریق قرار می گیرد. این امر لزوم غوطه ور شدن مکانیسم تزریق در حمام فلز مذاب را از بین می برد.
برای کاربردهایی که در غوطه وری ریخته گری دایکست با محفظه گرم بسیار خورنده هستند، فرآیند محفظه سرد می تواند جایگزین مناسب تری باشد . این کاربردها بیشتر در ریخته گری فلزات با دمای ذوب بالا مانند آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیوم کارایی دارد .

قالب دایکست قالبسازی پارسا

فرآیند ریخته گری دایکست فشار پایین

ریخته گری فشار پایین برای قطعات آلومینیومی که حول محور چرخش متقارن هستند، بهترین روش است. برای مثال چرخ های خودرو اغلب از طریق ریخته گری دایکست فشار پایین ساخته می شوند . در این نوع فرآیند ، قالب به صورت عمودی بالای حمام فلز مذاب قرار می گیرد و از طریق یک لوله بالابر متصل می شود . هنگامی که محفظه موردنظر تحت فشار قرار می گیرد (معمولاً بین 20 تا 100 کیلو پاسکال) ، فلز به سمت بالا و داخل قالب کشیده می شود. حذف فیدرها از این نوع فرآیند ریخته‌گری آلومینیوم با فشار کم ، بازده ریخته‌گری بالایی را در اختیار قرار می دهد .

فرآیند ریخته گری دایکست تحت خلاء

ریخته گری دایکست تحت فشار خلاء یا (VPC) یک فرآیند نسبتاً جدید ریخته گری به شمار می آید که تحت فشار است و منجر به افزایش استحکام و پیوستگی اجزا می شود . این فرآیند شبیه ریخته‌گری با فشار پایین است ، با این تفاوت که مکان‌های قالب دایکست و حمام فلز مذاب معکوس هستند . در این نوع فرآیند محفظه سیلندر قادر است به یک خلاء تبدیل شود و فلز مذاب را به داخل حفره قالب هدایت کند . این نوع ریخته گری تلاطم را کاهش می دهد و میزان انقباضات گاز را محدود می کند. ریخته گری تحت خلاء به ویژه در کاربردهایی که برای عملیات حرارتی پس از ریخته گری استفاده می شود بسیار مؤثر است .

فرآیند ریخته گری دایکست فشاری

ریخته گری فشاری به عنوان یک راهکار کارآمد برای ریخته گری فلزات و آلیاژها با سیالیت کم به وجود آمد . در این فرآیند ، فلز مذاب یک قالب باز را پر می‌کند ، که سپس بسته می‌شود و فلز را به قسمت‌های فرورفته قالب‌گیری فشار می‌دهد . فرآیند ریخته گری فشاری محصولات بسیار متراکم را ایجاد می کند و یک فرآیند تکمیلی برای عملیات حرارتی بعدی محسوب می شود . این فرآیند اغلب با آلومینیوم مذاب همراه است و در کاربردهایی که نیاز به تقویت الیاف دارند استفاده می شود.

فرآیند ریخته گری نیمه جامد

دایکست نیمه جامد فرآیند دیگری است که با بالاترین دقت ، حداقل ناپیوستگی و حداکثر چگالی را در بردارد . یک دستگاه قطعه ها را به شکل تکه فلزهای خام برش داده و سپس حرارت می دهد. هنگامی که فلز به مرحله انتقال بین جامد و مایع رسید ، و در نتیجه کمی به شکل لجن درآمد ، آستین گلوله‌ای آن را وارد حفره قالب شده و در آنجا سخت می‌شود. فلزات غیر آهنی مانند آلیاژ منیزیم و آلیاژ آلومینیوم اغلب در فرآیند ریخته گری نیمه جامد مورد استفاده قرار می گیرند .

پیشنهاد قالبسازی پارسا

هم چنین بخوانید : مقاله ” قالب پلاستیک چیست و چگونه طراحی می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.