قالبسازی چرخشی ، که به آن “rotomouldin”نیز گفته می شود ، یک فناوری قالب سازی پلاستیک است که برای ساختن محصولات توخالی مورد استفاده قرار می گیرد. این یک تکنیک ریخته گری است اما بر خلاف سایر فرآیندهای پلاستیکی هیچ فشاری در آن وجود ندارد. قالب های این فرآیند نسبتاً ارزان هستند زیرا نیازی به تحمل فشار ندارند و بنابراین تولید آن ها نسبتاً اقتصادی و به صرفه تمام می شوند. این روش برای تولید طیف وسیعی از محصولات کاربرد دارد. قالبسازی چرخشی به طراح محصول ، آزادی عمل می دهد ، زیرا تقریباً در هر شکلی قابلیت تولید دارند و هیچ محدودیتی برای اندازه قالب ها وجود ندارد. در ادامه این مقاله همراه وبلاگ قالبسازی پارسا بمانید تا شما را بیشتر با این نوع قالبسازی آشنا کنیم .
مفهوم قالب سازی چرخشی بسیار ساده است. یک ماده پلاستیکی که معمولاً به شکل پودر است در قالب توخالی قرار می گیرد که معمولاً از آلومینیوم یا از ورق فولاد ساخته شده است. قالب بسته می شود و به آرامی در دو محور می چرخد. سپس قالب در حین چرخش در فر گرم می شود و پلیمر به تدریج ذوب می شود و در داخل قالب قرار می گیرد. هنگامی که پودر پلیمر کاملاً ذوب شد ، قالب را به یک ایستگاه خنک کننده منتقل کرده و با هوا و گاهی غبار ریز آب سرد این کار را انجام می دهند. با سرد شدن قالب ، تمامی قسمت ها سفت و محکم می شود. هنگامی که در نهایت ، مواد به اندازه کافی سرد می شوند تا از سطح قالب خارج شوند ، روند کاملاً متوقف و محصول از قالب خارج می گردد.
با وجود اینکه مفهوم قالبسازی چرخشی بسیار ساده است ، هر کسی که تا به حال در این فرایند دخیل بوده است به شما می گوید که در واقع پیچیدگی های خاص خود را نیز دارد. این روش شبیه فرآیند ریخته گری است و به طور معمول هیچ فشاری در کار نیست ، یعنی مواد را نمی توان به همان روش فرایندهای فشار قوی مانند قالبسازی تزریقی کنترل کرد. متغیرهای زیادی ، مانند دما و رطوبت محیط ، نوع قالب ، مشخصات مواد و کیفیت پودر می توانند بر تولید محصول نهایی تأثیر بگذارند.
مواد مورد نیاز قالبسازی چرخشی
امروزه صنعت به شدت به پلی اتیلن (PE) وابسته است و 97٪ محصولات روتوموپد از این ماده ساخته می شوند. پلی اتیلن یک پلیمر چند منظوره می باشد و به راحتی قابل قالب گیری و به راحتی در دسترس است که در این فرآیند بسیار پرکاربرد می باشد .
در روش قالبسازی چرخشی که یک روش ریخته گری محسوب می شود ، تقریباً از پودر به جای گرانول استفاده می کنند ، به این معنی که مواد باید آسیاب شوند و آسیاب پلی اتیلن در دمای محیط به آسانی قرار گیرد.
هم چنین از پلیمرهای دیگری مانند : PVC (معمولاً به شکل پلاستیسول مایع) ، پلی پروپیلن و پلی آمید (PA6 ، PA11 و PA12) نیز استفاده می شود. آسیاب کردن بسیاری از این مواد غیر پلی اتیلن دشوار است و بیشتر آنها باید با استفاده از آسیاب برودتی (سنگ زنی فریز) به صورت پودر درآیند ، که فرآیند پرهزینه تری می باشد. در سال های اخیر ، تحقیق و توسعه برای گسترش دامنه مواد موجود در این صنعت افزایش قابل ملاحظه ای یافته است .
مزایای قالبسازی چرخشی
قالبسازی چرخشی ، چندین ویژگی و مزیت منحصر به فرد در مقایسه با سایر فرآیندهای قالبسازی دارد.
- هزینه ابزار پایین : از آنجا که این یک فرآیند ریخته گری است و هیچ فشاری در آن وجود ندارد. این بدان معناست که قالب ها ارزان و با حجم کم هستند و اقتصادی و به صرفه تمام می شوند. اگر ایده ی فوق العاده ای برای یک محصول جدید دارید اما نمی دانید چه تعداد از آنها را می فروشید یا می خواهید ، تولید کمتری را داشته باشید ، سرمایه گذاری اولیه بسیار پایین این روش آن را بسیار جذاب تر هم می کند.
• ایجاد اشکال پیچیده : با این روش بسیارآسان است. قالبسازی چرخشی به راحتی پیچیدگی های تولید مانند محکم شدن دنده ها ، درج های قالب دار و بافت های مختلف سطح را در بر می گیرد.
• ضخامت یکنواخت دیوار : در این روش ضخامت دیوار را با ضخامت بیشتر گوشه ها بدست می آورند. که باعث افزایش استحکام و یکپارچگی محصول می شود. در روش های دیگر مانند قالب سازی با ضربه مواد مذاب را در گوشه ها یا لبه های تیز ایجاد می کنند که منجر به ایجاد نقاط نازک و ضعف بالقوه خواهد شد.
• هزینه پایین ماشین آلات قالب سازی چرخشی : که در مقایسه با سایر فرآیندها کم هزینه تر است و به سرمایه گذاری اندکی نیاز دارد.
• هم چنین در این روش تقریبا هیچ محدودیتی برای اندازه محصولات وجود ندارد و دارای انعطاف پذیری بالایی است و چندین محصول مختلف را می توان با بهره گیری از این روش به طور همزمان قالبسازی کرد.
در این مقاله با قالبسازی چرخشی ، مواد و مزایای این روش آشنا شدید . در مقالات آینده سعی می کنیم کاربردها و مصارف این روش را نیز برای شما مخاطبان وبلاگ قالبسازی پارسا بیان کنیم .
2 thoughts on “قالبسازی چرخشی چیست؟”